Петак, Април 13, 2018

Бокељска битка

Црногорске власти су после краћег спора капитулирале пред захтевима Републике Хрватске, католичке Цркве и декларисаних Хрвата, диљем бивше државе, који су на сав глас у својим електронским и писаним медијима осуђивали "невиђену дрскост" црногорске државе, што хрватски народ (тачније тек католици на вековним српским етничким просторима) није ни питан ни укључен у тај процес. 

Шта су последице капитулације Црне Горе, која се тако дарежљиво опходи према Хрватима дајући им позамашан део свог културног наслеђа у Боки? Република Хрватска и Хрватски народ сада полажу право на део културне баштине у другој држави, на престижну историју морнарице са најдужом историјом у свету. Ради се о више него добром улову у табору бивших Срба и нема сумње да ће се славити "код старога Дује", уз срделу и беванду.Ово би за неки историјски народ био поприлично велик блам а не победа. Уграђивати се и наметати у културно наслеђе друге државе. За Хрвате дапаче, ово је оно на чему они као народ преживљавају. 

Преживљавају преузимањем културног наслеђа (једном илирац увијек илирац) које им историјски никао не припада, јер историје у правом смислу речи ни немају. Бар не историје коју не би морали кривотворити како би испали што мање зликовци и што мање кукавице. А то је одувек изазов за све њихове хисторике. За читаву плејаду ситних Угарских чиновника са великим политичким амбицијама.  

Црна Гора без сумње дугује Хрватској, потоња је лобирала код својих газда да је приме у НАТО. Што је учињено, сада их спремају за нови облик вазалства, то јест ЕУ. Јасно је онда којим путем Црна Гора иде. У таквој Црној Гори и католичка Црква на Цетињу која традиционално деценијама није имала верника, добија нови смисао и сврху... 

Међутим мене не брине даља судбина овакве Црне Горе, брине ме да Војводина не постане нова Црна Гора. Војводина којој ће главне коловође бити Мађари и Хрвати. Сада би логична помисао била да Срба има скоро 3/4 и да од тога нема ништа. Војвођанство је осуђено на пропаст... Онда се треба сетити и југословенства, колико се наивних Срба поносно изјашњавало Југословенима, док су им се Хрвати и Словенци кришом кикотали иза леђа? Спрдајући се њиховим жртвама за заједничку државу коју су од самог оснивања 1918. видели само као одскочну даску за боље позиције у аустријским шталама. Што су и (по)стали уласком у ЕУ. Тако да и даље поносно заударају на балегу бечких липицанера.

Што се српске већине у Војводини тиче, довољно ју је залудети неким новим заједништвом, купити мање од половине Срба у покрајини. За боље плате и редовна летовања. Као у добра стара времена када се србско име навелико трампило за наведене погодности. Већина ће у таквој Војводини превагнути у страну којој су србски интереси последња рупа на свирали. Чак, они ће активно радити против таквих интереса. Хрватска ће од такве Војводине, као другопласирани фактор у непосредном суседству, добити шта год се не коси са мађарским интересима. 

Није ли необично да баш сада Шешељ буде осуђен на 10 година затвора због наводног прогона декларисаних Хрвата у Војводини? И како ће се ово користити у даљем развоју ситуације у покрајини? Питање је дана када ће Хрвати у Србији изађи са новим захтевима у сенци ове политичке пресуде. А не треба заборавити да се у Војводини такође насељавају и натурализују људи које државност Србије занима као лањски снег. Патриотски оријентисани грађани Војводине, лојални идеји о србској државности могли би пре него што се чини постати мањина у покрајини.

У таквом амбијенту, можемо очекивати разна черупања културног наслеђа србског народа северно од Дунава. Можемо очекивати даљу ревизију историје и даље оптуживање Срба за пар опљачканих кућа  по Срему ("Олуја је чиста као суза"), бесрамну и још агресивнију асимилаторну политику према Буњевцима који се не желе декларисати као Хрвати. Што Мађари Хрватима неће замерити, јер Буњевцима ни у својој држави такође не дају никаква права, до персоналних права. У држави у којој се скоро трећина људи никако не декларише, никакво чудо.  

Мађарска такође у србској држави која рапидно слаби, види своју прилику. Не треба се заваравати честим доласцима Орбана у Србију. Не долази он зато што цени своје јужне суседе. Оно што је Милан Парошки изнео о овом случају у свом гостовању на Балкан инфо-у, поклапа се са причама из прве руке које сам и лично имао прилике чути. О чему се ради? 
Примитком у држављанство Мађарске, немађари који испуњавају услове за мађарске документе, својевољно приступају мађарском народу, не само мађарској као држави.
Званична Будимпешта их тако и третира у међудржавним односима. 

То је у складу са њиховом поједностављеном дефиницијом мађарства из 18 века: говори мађарски, живи на мађарској територији (по њиховом виђењу) и бићеш Мађар!

Волео бих да грешим, али слутим да ће се на овоме радити већ од следеће године, ако се ове године на овај или онај начин реши статус Косова. Хрватима је послат сигнал и снажан аргумент да од себе могу правити веће жртве него што су били, у чему су врло добри. Док Мађари самоуверено оперишу по Војводини, недавно обнављање Градске куће у Сенти је један од примера тог "доброчинства". Они улажу новац у оно што сматрају својим.      

В.П.